Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

Video WIFI and TX power confusion

Discussion in 'Standard' started by MacPhantom, Feb 8, 2017.

  1. MacPhantom

    Joined:
    Jan 24, 2017
    Messages:
    78
    Likes Received:
    40
    Location:
    Southern New Brunswick
    Can someone set the record straight on the requirement and benefit for the MagicPower mod in North America (FCC)?

    I was under the impression that in NA that stock video transmit is 20 db and the mod allows for 27 db but in another post someone points to the DJI document showing FCC at 27 db stock?

    I did the mod and put TX on the drone to 24 db and had a noticeable improvement in video quality. If the above were true I actually downgraded to 24 db from 27 db.





    Sent from my LG-H812 using Tapatalk
     
  2. xxxntwv

    Joined:
    Nov 11, 2016
    Messages:
    169
    Likes Received:
    44
    I belive the transmitter output stock is 20dbm.the aircraft is 27 that's where people get confused.the magic power mod will increase video range for everyone no matter if your fcc or ce.

    Sent from my SM-T550 using PhantomPilots mobile app
     
  3. MacPhantom

    Joined:
    Jan 24, 2017
    Messages:
    78
    Likes Received:
    40
    Location:
    Southern New Brunswick
    So again. Still confusing.

    I picked 20 db (FCC) for the controller and 24 db for the aircraft. I did this as I thought right now they are both 20 db stock.

    Again, need someone here who knows the answer.

    Sent from my LG-H812 using Tapatalk
     
  4. nozz_shots

    Joined:
    Jan 21, 2017
    Messages:
    26
    Likes Received:
    7
    I'm confused as to where you choose the db for the controller and aircraft? I did the magic power mod but tried it out and didn't seem to make much difference. Do I have to go into settings somewhere or on an app and physically choose what output I want?
     
  5. MacPhantom

    Joined:
    Jan 24, 2017
    Messages:
    78
    Likes Received:
    40
    Location:
    Southern New Brunswick
    Yes,

    You can pick what you want your settings to be for both the Controller and the Aircraft. Again, I picked 20 db controller and 24 db aircraft. I could have picked 27 db for both. On my end, I did see an improvement. (Unless I am smoking crack)

    That is why it would be great to have a definitive answer.
     
  6. Matts175

    Joined:
    Dec 14, 2016
    Messages:
    1,261
    Likes Received:
    570
    Location:
    Saint Clair Shores, Michigan, USA
  7. nozz_shots

    Joined:
    Jan 21, 2017
    Messages:
    26
    Likes Received:
    7
    How do you select it though mate? I thought he Magic Power program just does it for you?
     
  8. Matts175

    Joined:
    Dec 14, 2016
    Messages:
    1,261
    Likes Received:
    570
    Location:
    Saint Clair Shores, Michigan, USA
    You still have to select what you want. There is a drop down menu in Magicpower.
     
    zamarawa likes this.
  9. WilliamM

    Joined:
    May 30, 2016
    Messages:
    1,751
    Likes Received:
    486
    Location:
    Lancaster, Pa.
    Thank you for the link. I've been trying to convey that the wifi signal level for FCC was indeed 27dBm for the Phantom and only had this screen shot as proof. This screen shot also points out why the confusion. On their site of the specs, it only shows one value for the wifi 2.4 GHz signal, so people were thinking it was 20dBm (100mw) for both CE and FCC.
     

    Attached Files:

    Matts175 likes this.
  10. zamarawa

    Joined:
    Oct 31, 2016
    Messages:
    61
    Likes Received:
    19
    Location:
    manchester, polska
  11. MacPhantom

    Joined:
    Jan 24, 2017
    Messages:
    78
    Likes Received:
    40
    Location:
    Southern New Brunswick
    So basically Magic Power does nothing for a P3S in North America

    Sent from my LG-H812 using Tapatalk
     
  12. xxxntwv

    Joined:
    Nov 11, 2016
    Messages:
    169
    Likes Received:
    44
    I can assure you it does help in North America. I gained another 3000ft of video feed by using it. And there is no reason to change form the default settings in the magic app unless you want to change the region to USA,leaving default region allows the use of wifi channel 13. The default settings in the software sets the power level at 24dbm and when it loses signal it will automatically bump it to 27dbm.try your drone stock then add the mod at default settings and see if it makes a difference.I don't think I've heard anyone say it didn't help. If your losing Rc signal before video then you won't notice a difference as the software only affects the video feed.


    Sent from my iPhone using PhantomPilots
     
  13. Matts175

    Joined:
    Dec 14, 2016
    Messages:
    1,261
    Likes Received:
    570
    Location:
    Saint Clair Shores, Michigan, USA
    Well.... There are 2 things it CAN do for us.

    1. You can turn the TX power down to 20dbm, in order to run amps.
    2. You can try out channel 12 and 13 for the video feed. (make sure your mobile device actually has channel 13 though).
     
  14. Matts175

    Joined:
    Dec 14, 2016
    Messages:
    1,261
    Likes Received:
    570
    Location:
    Saint Clair Shores, Michigan, USA
    Is this gain achieved by using channel 13?
     
  15. xxxntwv

    Joined:
    Nov 11, 2016
    Messages:
    169
    Likes Received:
    44
    No I've never tried using it,and changed my region setting to USA.


    Sent from my iPhone using PhantomPilots
     
  16. xxxntwv

    Joined:
    Nov 11, 2016
    Messages:
    169
    Likes Received:
    44
    I think using channel 13 inside the USA is illegal actually


    Sent from my iPhone using PhantomPilots
     
  17. Matts175

    Joined:
    Dec 14, 2016
    Messages:
    1,261
    Likes Received:
    570
    Location:
    Saint Clair Shores, Michigan, USA

    Hmm. I wonder what's going on then. DJI manual misprint?
     
  18. Matts175

    Joined:
    Dec 14, 2016
    Messages:
    1,261
    Likes Received:
    570
    Location:
    Saint Clair Shores, Michigan, USA
    I looked it up, it says for "low powered" applications it is legal, but I've never found what their definition of low powered means.
     
  19. xxxntwv

    Joined:
    Nov 11, 2016
    Messages:
    169
    Likes Received:
    44
    Yeah I've never had a reason to manually set the wifi channel and thought I read somewhere that 13 was illegal so never tried it.


    Sent from my iPhone using PhantomPilots
     
  20. xxxntwv

    Joined:
    Nov 11, 2016
    Messages:
    169
    Likes Received:
    44
    I'm not sure if the manual is misprinted or the magic software just handles the power demands better but it does work


    Sent from my iPhone using PhantomPilots
     
Loading...
Similar Threads - Video WIFI power Forum Date
DJI Repair Quote for WIFI Video link module... Phantom 2 Vision + Discussion May 4, 2017
Shot and video control without wifi module Phantom 2 Vision + Help Sep 20, 2016
Phantom 3 Standard - built in video wifi range FPV (First Person View) Aug 28, 2016
No video. but full strength on wifi/control Pro/Adv Discussion Mar 13, 2016
Video - WIFI - Problem after Crashmoding Phantom 2 Vision + Discussion Mar 6, 2016