Welcome to PhantomPilots.com

Sign up for a weekly email of the latest drone news & information

Part out

Discussion in 'Standard' started by Harpo, May 17, 2018.

  1. Harpo

    Joined:
    May 17, 2018
    Messages:
    39
    Likes Received:
    8
    Hello all! New to the forum with a few questions.

    Well i been a proud owner of my phantom for a few months and have been issue free mostly. But other day i was in a incident involving a crash. Had some major damage to gimbal assembly so i had to buy and replace both arms and gimbal plates. No biggie got them in and rebuilt the gimbal.

    Upon further inspection i found that the crash broke the connector for the compass complety off the mother board. Huge deal right, right so me being me i soldered the wires back to the board. Holy crap those are some small terminals. But after some cussing and hair pulling i have success.

    Now to the real problem. I know the compass is reading because i actually can fly drone. Blind mind you but it flys, hovers and holds rock steady altitude. But when i pull up app it connects and drops every few seconds. I tried deleting app and reinstalling it on a couple devices with no change. It will connect no problem to wifi and shows my drone in the opening screen but when i go into app it shows week signal then disconnects. Then pics signal back up, shows telemetry the drops again. Over and over again. Sorry for a long intro and post but this is killing me.
     
  2. RodPad

    Joined:
    May 20, 2015
    Messages:
    5,016
    Likes Received:
    907
    Location:
    Pacific,NorthWet, 97031
  3. Harpo

    Joined:
    May 17, 2018
    Messages:
    39
    Likes Received:
    8
    Super nice info! Really appreciate the help. I will try all these and report back. Thanks again!

    Oh and yeah all is good until app is up. Just to add even when app is down and says disconnected drone is responsive to remote. Fly's beautiful.
    With precaution I keep the drone to a low altitude. But it seems to be connected to gps drone level. Just not reporting. IDK
     
  4. RodPad

    Joined:
    May 20, 2015
    Messages:
    5,016
    Likes Received:
    907
    Location:
    Pacific,NorthWet, 97031
    "Oh and yeah all is good until app is up"
    This is really odd, I have no clue. :eek:

    Rod
     
  5. Harpo

    Joined:
    May 17, 2018
    Messages:
    39
    Likes Received:
    8
    Quick question, can you operate a phantom 3 without gimbal assembly? Like I had the camera/gimbal board connected but no actual gimbal motors or ribbon connected. Im assuming this was some/ all of my issue. Sorry. So I put all of it back together and had some progress. Connectivity got a lot better (actually got camera feed).

    Problem was that gimbal was dead. The fault message was gimbal gyro error as well as gimbal pan error.
    Upon start up props moved as normal but gimbal was dead. But camera was giving feed to app, also telemetry was feeding as well. After a couple minutes it finally lost connection all together.
    Jeez I hate being so dag um dumb with this but I am confused and just don't understand. At this point im guessing the camera/gimbal board is toast???? Any input would be greatly appreciated.
     
  6. Harpo

    Joined:
    May 17, 2018
    Messages:
    39
    Likes Received:
    8
    Where is the wifi broadcasted from the drone. Is it from the camera/gimbal board or the mother board?

    Yesterday when I was flying, like I said I finally had "ready to fly" but gimbal was dead. Everything else was working great. Then after about oh I don't know
    three minutes it just disconnected and would not pick signal back up.

    We aint talking big distances either. Like twenty feet away and maybe ten feet in the air.
     
  7. Harpo

    Joined:
    May 17, 2018
    Messages:
    39
    Likes Received:
    8
    Well after a IMU calibration and check I still have a limp gimbal:D

    I took it outside today and after a compass and IMU calibration I have to say it helped, I even had HD video feed.
    But the dagum gimbal will not respond. I hear it buzzing. It just wont dance. Anyone got a known good gimbal board they don't need
    anymore. I'll take it off your hands if price is right...

    Anyhow any advice would be greatly appreciated.
     
  8. PhantomOverAdrian

    Joined:
    May 6, 2018
    Messages:
    16
    Likes Received:
    4
    I have a good gimbal board from a p3s im willing to sell, what sounds reasonable to you?
     
  9. PhantomOverAdrian

    Joined:
    May 6, 2018
    Messages:
    16
    Likes Received:
    4
    The same thing happened to me but I have no experience soldering and decided to go new and part out old if your interested in the gimbal board you can messege anytime
     
  10. Harpo

    Joined:
    May 17, 2018
    Messages:
    39
    Likes Received:
    8
    You have been messaged sir!
     
  11. RodPad

    Joined:
    May 20, 2015
    Messages:
    5,016
    Likes Received:
    907
    Location:
    Pacific,NorthWet, 97031
    "Where is the wifi broadcasted from the drone. Is it from the camera/gimbal board or the mother board?"
    Hope you get it going, let us know...

    The WiFi I think starts at the gimbal because people have flown with out camera, and still get telemetry. Also if you change the gimbal, you have to re-link the remote and Phantom, and there is a Mac address on the gimbal.

    Rod
     
  12. Harpo

    Joined:
    May 17, 2018
    Messages:
    39
    Likes Received:
    8
    I do believe you are correct sir, I tried to manually start motors when my gimbal/camera board was disconnected and it would not respond at all.

    I read another thread here from a fellow needing a gimbal board aswell.
    Well long story short he replaced aftermarket ribbon cable with actual
    DJI cable and the gyro error went away.

    Im thinking I may just try that first, as the cable I replaced my damaged one with
    is a el cheapo from ebay. The thing I don't get is why does the camera feed with this
    cable but the gimbal is dead? Very frustrating.

    Side note if I cant get the ribbon cable to correct problem just how hard do you think it would be (electronically) to adapt one of the
    cheaper 2 axis gimbals to my phantom and just not use the factory pieces. Now I know I am stepping backwards technologically
    and would still have to keep the factory board. But I would think it wouldn't be to hard to adapt camera to aftermarket gimbal and
    let it handle the stabilization.???

    Only major down fall would be I wouldn't be able to pan camera up or down?
     
  13. RodPad

    Joined:
    May 20, 2015
    Messages:
    5,016
    Likes Received:
    907
    Location:
    Pacific,NorthWet, 97031
    Those questions are way beyond me. ;)

    Rod
     
  14. Harpo

    Joined:
    May 17, 2018
    Messages:
    39
    Likes Received:
    8
    Well here is my current situation
    20180521_203311.jpg

    Gonna go ahead and replace the mother board as well as the gimbal board.
    I got the mother board with motors that are actual dji product for 124.00:cool:

    Well at least I think it was a good deal...? Got a real awesome member helping
    me with the gimbal board. Thanks PhantomOverAdrian!!
    So im gonna kinda rebuild my bird.

    Quick questions though. While I have her apart to this depth is it in any way
    beneficial to try and upgrade these guys
    20180521_203334.jpg

    20180521_203326.jpg

    Or can you even? I have seen plenty of controller mods but no one ever does these.?
    Any who just wanted to get a lil input from you guys, thanks in advance.
    Have a good evening!!
     
  15. RunningWithScissors

    Joined:
    Aug 19, 2017
    Messages:
    996
    Likes Received:
    590
    Location:
    New York
    There have been a number of bird-side mods done on this site but, it seems that controller (antenna) mods are easier and give you more bang for your overall investment.
     
  16. DaveD

    Joined:
    Jan 15, 2016
    Messages:
    216
    Likes Received:
    83
    Location:
    Upstate N.Y.
    Its been my experience that with the cheaper eBay ribbon cable you can get video feed but no gimbal dance. Replace it with a genuine dji one it will solve a lot of mystery's.
     
  17. RunningWithScissors

    Joined:
    Aug 19, 2017
    Messages:
    996
    Likes Received:
    590
    Location:
    New York
    Yeah, I believe I've read a few posts where it was determined that the "cheapie" replacement cable was actually the cause of some gimbal function issues.
     
    MotorCycle-Man likes this.
  18. Harpo

    Joined:
    May 17, 2018
    Messages:
    39
    Likes Received:
    8
    I am definately going to go back with a oem cable. Who is a good verified vender from the forum ya'll would recommend?
     
  19. RunningWithScissors

    Joined:
    Aug 19, 2017
    Messages:
    996
    Likes Received:
    590
    Location:
    New York
    If you want to go a forum vendor, you may want to contact @msinger to see if he can help.
     
  20. Harpo

    Joined:
    May 17, 2018
    Messages:
    39
    Likes Received:
    8
    Well this sucks, looks like the oem cables are back ordered everywhere. Just my luck:mad:

    Well has anyone bought a aftermarket cable that works? And where from?
     
Loading...
Similar Threads - Part Forum Date
Appreciating 3rd Party Apps Control (Go, Litchi, etc..) Yesterday at 9:49 PM
(ASIS) Lot of DJI DRONES AND PARTS forsale Classifieds Sunday at 3:33 PM
Part that seems loose inside battery slot. Standard Sunday at 6:54 AM
Flying at night Part 336 Rules and Regulations Jun 14, 2018
DJI Phantom 4 Transmitter, charger, misc parts - Canada shipping o Classifieds Jun 12, 2018