Litchi not taking photos at all the waypoints

Joined
Sep 19, 2019
Messages
24
Reaction score
3
Age
57
Drone: P4P V2.0
Controller Device: Samsung Galaxy Tab A

So I am having a few issues with Litchi that I am hoping someone can shed a little light on.

So the mission I shot today was fairly simple. I had 1 POI and 8 orbiting shots at all the cardinal points. When the mission started it flew up to the 100 ft setting, proceeded to waypoint 1...

Path Mode: Straight Lines
Each waypoint has only one action: Take Photo

Issue #1: it took 2 photos, as it was flying out to waypoint 1 and the camera was pointed 180° from the POI.
Issue #2 it skipped waypoint 5 & 7 but it did stop at those way points.

On another mission today, same setup as mention previously...

Issue #1 it took only 1 photo, as it was flying out to waypoint 1 and the camera was pointed 180° from the POI.
Issue #2 It did not take the image at waypoint 1, while it was facing the POI
Issue #3 It skipped waypoint 7 but it did actually stop at that waypoint.
 
Joined
Aug 17, 2014
Messages
1,444
Reaction score
662
Location
Long Island, NY
It's hard to guess what might be going wrong without seeing your actual Litchi mission setup. Was this the first time you had attempted Litchi for this type of mission? Did you happen to have the DJI Go app also running? Glitches can occur if the two are running at the same time. And have you tried creating your mission using the Litchi Mission Hub website first? Doing that and making that mission public would allow others to see your settings and troubleshoot the mission. Just a suggestion.
 
Joined
Sep 19, 2019
Messages
24
Reaction score
3
Age
57
Hey MapMaker53,

Thanks for the quick response. I know all to well about the interference with having DJI sitting idle in the background and trying to run Litchi or Dronedeploy at the same time. So I can say without a doubt, Litchi was the only app running while flying the mission. My start up process is as follows, I first start up DJI to check settings and compass calibration, then when all is right, I completely shut off the DJI Go 4 app and close it out. Then I un-cable the drone from my tablet, break the connections between controller and drone, then plug it back in, and when prompted, I start up Litchi to run the mission.

I did create my litchi mission in flylitchi.com's mission hub

 
Joined
Aug 17, 2020
Messages
138
Reaction score
75
Age
36
I may be wrong on this but just as Litchi cannot alter gimbal action once the craft is beyond signal range, I did read somewhere that picture taking is also disabled on during the phases of flight beyond signal range.

I've never bothered to take still pictures with any of my drones, because it is so easy to pause the video playback, and extract still photos as needed.
 
Joined
Sep 19, 2019
Messages
24
Reaction score
3
Age
57
I may be wrong on this but just as Litchi cannot alter gimbal action once the craft is beyond signal range, I did read somewhere that picture taking is also disabled on during the phases of flight beyond signal range.

I've never bothered to take still pictures with any of my drones, because it is so easy to pause the video playback, and extract still photos as needed.
I was definitely not beyond signal range, the drone at it greatest distance was under 650 ft away.

I cannot create stills from video. Client wants all Exif Data from photos DNG and JPG, of the cardinal points
 
Joined
Aug 17, 2014
Messages
1,444
Reaction score
662
Location
Long Island, NY
Seems to me there is nothing wrong with the Mission Hub setting at each waypoint to cause it the drone to randomly take photos or take them in the wrong direction. I agree with gfielder that you should pause at each waypoint. The way you have it set up without a smooth turn at each waypoint may be too abrupt for the software to quickly calculate the gimbal and drone angles at that moment. That doesn't explain the random photos between the waypoints, but adding a pause may fix a glitchy mission.
 
Joined
Apr 6, 2019
Messages
22
Reaction score
8
Location
Jax Beach, FL
I agree with gfieldsr above regarding "Wait 3 Sec" before "Take Photo." I do so on all my photo missions yet I still stand poised to pause the mission and take the photo manually when it occasionally fails to do so automatically - about 2-3 percent of the time at different random waypoints for some undetermined reason. I also shut down all apps prior to each flight and open Litchi fresh by itself for each mission. A hard reboot of my iPad Air 2 before each flight further seemed to lesson mission glitches when flying multiple missions during the day. Perhaps recreating your mission from scratch will rid it of its gremlins.
 
Joined
Jan 23, 2016
Messages
214
Reaction score
56
Age
61
Like gfieldsr wrote: insert a few seconds of waiting time before and after the action 'Take photo', especially when recording DNG.
Recording JPG & DNG photos takes a few seconds to be written to the SD-card. When this writing takes longer than rotating and starting to fly again, the writing will be interrupted.
 
Joined
Oct 20, 2018
Messages
112
Reaction score
55
Age
56
Location
Queensland Australia
I don’t have access to mission hub to review your flight atm but just as a stab in the dark you don’t have curved turns enabled by any chance? Waypoint actions are not triggered with curved turns.

Regards
Ari
 
Joined
Sep 19, 2019
Messages
24
Reaction score
3
Age
57
Add the following actions
Wait 3 sec
Take photo
Wait 3 sec
Hey gfieldsr,

I did exactly what you suggested today, and I got nothing this time, not one photo taken. I ended up just shooting it manually. I so... want to use this app, if i can just get it to work as expected. Below is link to the mission today

 
Last edited:
Joined
Jan 23, 2016
Messages
214
Reaction score
56
Age
61
The attached mission in post #13 should have resulted in 1 picture at WP1.
All other waypoints do not contain any actions.
Also:
1.Make sure Litchi is in Photo-mode
2.Capture Mode is set to 'Single Photo'
3.Auto Record is turned Off
4.Photo Format is either 'JPEG' or 'RAW', not 'J+R'
 

Attachments

  • 1.Screenshot_20210208-085324_Litchi.jpg
    1.Screenshot_20210208-085324_Litchi.jpg
    236.8 KB · Views: 6
  • 2.Screenshot_20210208-085414_Litchi.jpg
    2.Screenshot_20210208-085414_Litchi.jpg
    264.4 KB · Views: 6
  • 3.Screenshot_20210208-085531_Litchi.jpg
    3.Screenshot_20210208-085531_Litchi.jpg
    93.9 KB · Views: 6
  • 4.Screenshot_20210208-085436_Litchi.jpg
    4.Screenshot_20210208-085436_Litchi.jpg
    259.6 KB · Views: 6

gfieldsr

Premium Pilot
Joined
Aug 25, 2016
Messages
302
Reaction score
129
Location
Birmingham, Alabama
Hey gfieldsr,

I did exactly what you suggested today, and I got nothing this time, not one photo taken. I ended up just shooting it manually. I so... want to use this app, if i can just get it to work as expected. Below is link to the mission today


You also must have "straight lines" selected not curved.
 

gfieldsr

Premium Pilot
Joined
Aug 25, 2016
Messages
302
Reaction score
129
Location
Birmingham, Alabama
If you have an IOS device to use, try the mission again on it. You can also try uninstalling the app and reinstalling it.
 
Joined
Sep 19, 2019
Messages
24
Reaction score
3
Age
57
I solved my issue by just adding an additional waypoint at the end of the loop. It is setup right next to Waypoint 1 so I at least have the image. The last 3 missions I flew yesterday worked with this technique. Sometimes at waypoint 1 it would take the image but pointing 180° away from the POI other times it just skipped it all together.
 

New Threads

Forum statistics

Threads
140,290
Messages
1,446,251
Members
102,064
Latest member
Nathaniell